Wil je jouw import auto checken?

Import auto checken met chassisnummer of vin

Doe de CARFAX kentekencheck of chassisnummer (VIN) check

CARFAX biedt je twee manieren om jouw import auto te checken, namelijk de kenteken check en de VIN check. De import check aan de hand van het kenteken vertelt je of een auto geïmporteerd is ja of nee. Vervolgens kun je de volledige autohistorie achterhalen aan de hand van het chassisnummer.  Allereerst vertellen wij je meer over de manier waarop er fraude gepleegd wordt.

 

Hoe pleegt men fraude met importauto’s?

In de meeste gevallen is het zo dat de fraude met importauto’s al heeft plaats gevonden voordat de auto daadwerkelijk is ingevoerd in Nederland. Wanneer de auto in Nederland wordt ingevoerd worden er namelijk alléén gegevens ingevoerd betreffende de status van de auto op dat moment. Er wordt geen rekening gehouden met het verleden dat de auto met zich mee brengt. Een veel voorkomend probleem is de zogenaamde tellerstand fraude. Men draait dan de kilometerteller terug om op die manier de waarde van de auto te verhogen. Ook bij importauto’s gebeurd dit regelmatig. Degene die de auto wil verkopen draait dan de teller terug en vervolgens voert hij of zij de auto in. Hierdoor worden de gegevens van de teruggedraaide kilometerteller opgenomen in het registratierapport. De waarde van de auto gaat hierdoor flink omhoog. Als de originele tellerstand bijvoorbeeld 200.000 km bedroeg en deze is vóór invoering terug gedraaid naar 100.000 km dan doet dit voorkomen alsof de auto een stuk nieuwer is. Lees er meer over in ons artikel Doe de NAP check. Wanneer de auto vervolgens in Nederland wordt doorverkocht kan men een veel hogere vraagprijs hanteren. Daarbij is de kans op toekomstige gebreken aan de auto hoger, wat onvoorziene kosten voor jou met zich mee brengt. Dit is één van de redenen om de import auto goed te checken.

Naast de tellerfraude kan het zo zijn dat je te maken hebt met een tweedehands auto die in het verleden het één en ander heeft meegemaakt. Zo kan het zijn dat deze betrokken is geweest bij een ongeluk, een hoog aantal eerdere eigenaren of opvallend schadeverleden heeft. Wanneer de auto ingevoerd wordt krijgt deze een nieuw (Nederlands) kenteken, waardoor misschien lang niet alle gegevens uit het verleden bekend zijn wanneer je een kentekencheck doet. Met een chassisnummer check kun je de volledige historie van een auto achterhalen, dus ook voordat hij ingevoerd is in Nederland.

 

Belang van import auto controleren

Doordat er nog steeds fraude gepleegd wordt met importauto’s is het van belang om te controleren of de tweedehands auto die jij op het oog hebt geïmporteerd is. De fraude die gepleegd wordt met importauto’s is iets wat al geruime tijd plaats vindt, maar waar in het verleden niet veel aandacht aan werd besteed. Tegenwoordig wordt de tweedehands autohandel transparanter en wordt er meer waarde gehecht aan een transparante historie van (import)auto’s.  

CARFAX heeft twee manieren om te controleren of je te maken hebt met een importauto. De eerste optie is de CARFAX kentekencheck. De CARFAX kentekencheck vertelt je of de auto die jij op het oog hebt geïmporteerd is of niet. Wanneer uit het CARFAX-rapport blijkt dat de auto inderdaad geïmporteerd is kun je aan de hand van het chassisnummer nummer vervolgens het complete autoverleden achterhalen. Je komt dan meer te weten over onder andere de originele kilometerstand, APK historie, onderhoudshistorie en het schadeverleden (aan de hand van een WOK melding). CARFAX heeft binnen Europa de mogelijkheid om import auto’s te controleren uit maar liefst 18 landen aan de hand van het chassisnummer. Helaas kunnen wij dit, vanwege privacy redenen, niet voor ons buurland Duitsland. Voor Amerikaanse auto’s geldt dat CARFAX alle auto historie tot haar beschikking heeft aan de hand van het chassisnummer.

Kijk hier voor Amerikaanse auto's met het chassisnummer:

 

De import check is van belang omdat autohandelaren eenvoudig verkeerde informatie kunnen verstrekken over de auto. Zij kunnen opvallende zaken achterhouden. Daarnaast kan er fraude gepleegd zijn met de tweedehands auto, waar je absoluut geen kennis van hebt wanneer je jouw import auto niet checkt.

 

Controleer jouw import auto zo

Doe dus te allen tijden de import check van jouw tweedehands auto. Om de CARFAX kentekencheck te doen klik je hier: kentekencheck. Om vervolgens de tweedehands import auto te checken aan de hand van het chassisnummer klik je hier: chassisnummer check.  

Koop het CARFAX rapport en wees zekerder van je aankoop.

NL